Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Končí platnost britské papírové desetilibrovky, nahradí ji plastová verze

Britská centrální banka představila svou první plastovou bankovku
Britská centrální banka představila svou první plastovou bankovku
Foto: bankofengland.co.uk

Londýn - Britové mají jen do konce tohoto měsíce možnost utratit svoji starou, papírovou bankovku v hodnotě deset liber (zhruba 290 Kč). Nová je z plastu a vstoupila do oběhu v polovině loňského září. Je to první britská bankovka, na níž jsou hmatové značky pro nevidomé a slabozraké.

Na staré desetilibrovce je portrét Charlese Darwina. Od prvního března bude možné platit již jen plastovou bankovkou, na které je zobrazena Jane Austenová. Podle britské centrální banky Bank of England je stále v oběhu zhruba 27 procent vydaných starých desetilibrovek v hodnotě téměř 2,2 miliardy liber, uvedl The Guardian.

Papírovou desetilibrovku bude možné po 1. březnu vyměnit na poště nebo v místních bankách, které však tak nemusí činit ze zákona, nebo v centrální bance. Bank of England nestanovila žádný konečný termín, do kterého bude bankovky přijímat.

V oběhu je jíž plastová pětilibrová bankovka s Winstonem Churchillem. V roce 2020 má vstoupit do oběhu plastová bankovka v hodnotě 20 liber, bude na ní malíř William Turner.

Témata:  Britská libra (GBP) peníze Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.