reklama

Podle agentury Reuters to vyplývá z dnes zveřejněných dokumentů britské charitativní organizace. Van Hauwermeiren přitom minulý týden odmítl, že by někdy dával peníze sexuálním pracovnicím.

Zveřejněný 11stránkový dokument popisuje, jak charita postupovala poté, co v létě roku 2011 obdržela informace o tom, že několik členů mise na Haiti porušuje etická pravidla Oxfamu týkající se sexuálního zneužívání, podvádění, nedbalosti a protežování příbuzných. Organizace se prý snaží být "tak transparentní, jak je to jen možné", a to zejména s ohledem na "narušení důvěry, k němuž došlo".

Van Hauwermeiren ze své pozice na Haiti v roce 2011 odstoupil, v důsledku interního vyšetřování bylo z mise v karibském státě staženo dalších šest pracovníků.

Obvinění točící se kolem 68letého Belgičana nedávno popsal britský deník The Times, podle jehož zdrojů se na Haiti odehrávaly divoké večírky placené z prostředků charity, docházelo údajně i ke zneužívání mladistvých.

Záznamy z interního vyšetřování dále například odhalují, že tři z problémových pracovníků na Haiti kvůli zatajení přečinů fyzicky zastrašovali svého kolegu, informoval deník The Guardian. Van Hauwermeiren mezi nimi údajně nefiguruje.

Verze zprávy, kterou dostala k dispozici média, však není kompletní. Některé pasáže jsou v ní začerněné kvůli utajení totožnosti zainteresovaných osob, včetně jmen mužů, kteří se měli dopustit zastrašování svědka. Plnou verzi dokumentu má dnes Oxfam předložit haitské vládě, přičemž se má organizace omluvit za "pochybení".

Kvůli skandálu, který se týká také aktivit Oxfamu v Čadu a Libérii, přezkoumávají hospodaření jedné z největších charitativních organizací na světě britské úřady i Evropská unie.