Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sárská premiérka se má stát generální tajemnicí CDU. Návrh sklidil aplaus

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Novou generální tajemnicí německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) se má stát dosavadní sárská premiérka Annegret Krampová-Karrenbauerová. Podle informací agentury DPA ji oficiálně navrhla kancléřka Angela Merkelová. Její návrh údajně sklidil velký aplaus.

Do funkce by měla být zvolena na stranickém sjezdu, který se bude konat 26. února v Berlíně a na němž by měli křesťanští demokraté rovněž hlasovat o nové koaliční smlouvě.

Předsedkyně vlády západoněmecké spolkové země Sársko ve vedoucí stranické funkci vystřídá 43letého Petera Taubera, který post zastává od konce roku 2013.

Změna ve vedení nejsilnější německé vládní strany se odehrává v době sílících úvah o tom, kdo by jednou mohl nahradit ve funkci předsedkyně CDU a kancléřky Merkelovou. Ta byla generální tajemnicí CDU v letech 1998 až 2000. V roce 2000 se stala její předsedkyní a od roku 2005 je německou kancléřkou.

Krampová-Karrenbauerová je označována za blízkou spojenkyni Merkelové a mezi křesťanskými demokraty je vysoce oceňována za loňské vítězství v Sársku. Média ji někdy přezdívají "mini-Merkelová".

Témata:  Angela Merkelová Konzervativní unie CDU/CSU Německo

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy