Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sever Sýrie byl opět pod tureckou palbou. Mluvčí Erdogana varoval Damašek

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Damašek/Ankara - Turecko v noci na dnešek opět ostřelovalo oblast Afrín na severu Sýrie. Mluvčí tureckého prezidenta zároveň varoval Damašek, že další případné pokusy syrských provládních jednotek vstoupit do Afrínu na pomoc Kurdům budou mít vážné důsledky.

Konvoj 40 až 50 aut se spojenci syrského režimu se do Afrínu pokusil vstoupit v úterý, ale stáhl se poté, co jej turecké jednotky začaly ostřelovat, uvedl dnes mluvčí prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Podle něj byl tento krok syrských jednotek "trochu představením a trochu propagandou".

Jakákoli iniciativa na podporu kurdských milic YPG bude podle něj nicméně znamenat, že syrské jednotky "straní teroristické organizaci, a stanou se tak pro (Turecko) legitimním terčem". Erdoganův mluvčí dodal, že Turecko je odhodláno pokračovat v ofenzivě s cílem vyčistit oblast od kurdských bojovníků.

Ankara považuje YPG za teroristickou organizaci napojenou na Stranu kurdských pracujících (PKK), která od roku 1984 vede ozbrojený boj za autonomní Kurdistán v Turecku. Milice YPG tvrdí, že s PKK nespolupracuje.

Organizace SOHR dnes uvedla, že turecká ofenziva pokračovala v noci na dnešek a jejím terčem se stalo i město Afrín, které mají pod kontrolou Kurdové. Erdogan už v úterý uvedl, že turecká armáda v nejbližších dnech město Afrín obsadí.

Témata:  Sýrie Turecká armáda Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy