reklama

Merkelová podle agentury AFP narážela na čínskou iniciativu nová Hedvábná stezka, v jejímž rámci Čína investovala značné částky do infrastruktury zemí východní a jižní Evropy. Existují prý obavy, že balkánské státy, které usilují o vstup do Evropské unie, budou na oplátku prosazovat čínské zájmy.

Kancléřka zdůraznila, že je zastánkyní volného obchodu. Nemyslí si ale, že by mu prospělo, když bude spojován s politickými záležitostmi. Zvláště v případě Číny je podle ní velmi důležité, aby existovala otevřenost na všech stranách.

Před nedávnem Peking koupil například řecký přístav Pireus. Řecko jej bylo nuceno prodat pod tlakem svých evropských partnerů, kteří podmiňovali poskytnutí finanční pomoci zadluženému Řecku privatizací části státního majetku.

V Srbsku, které je kandidátskou zemí na členství v EU, Čína financuje stavbu vysokorychlostní železnice z Bělehradu do Budapešti. Dobré vztahy obou států se datují od 90. let, kdy byl Bělehrad ekonomicky izolován v důsledku války v bývalé Jugoslávii. V Makedonii, která by také chtěla vstoupit do EU, Peking investuje od roku 2014 do výstavby dálnic. Spolupráce obou zemí zatím nedosahuje stejných rozměrů jako s Řeckem nebo Srbskem.