Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU musí být solidární. Sýrie je masakr, řekla Merkelová

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) chce, aby Evropská unie měla společný azylový systém, který odolá krizím. Fungování přerozdělováni běženců je podle ní nejméně uspokojivou součástí evropské uprchlické politiky. Ve spolkovém sněmu hovořila také o syrské krizi.

Přerozdělováni běženců je nejméně uspokojivou součástí evropské uprchlické politiky. "O tom není pochyb. Ale také není pochyb o tom, že se vytrvalostí a trpělivostí podaří najít trvale solidární řešení," podotkla Merkelová v asi dvacetiminutovém proslovu. Zdůraznila, že solidarita není jednosměrnou ulicí.

Také se vyslovila pro výrazné posílení unijní agentury Frontex, se tak ve své rétorice o něco přiblížila politikům sociální demokracie, kteří opakovaně spojují přerozdělování uprchlíků s dotacemi z evropských fondů.

Šéfka německé vlády se dnes vyslovila také pro to, aby EU v zahraniční politice vystupovala jednotněji. "Potřebujeme více než kdy dříve evropské odpovědi na naléhavé, velké otázky naší doby," řekla. Jednou z nich je konflikt v Sýrii. Tamní prezident Bašár Asad podle Merkelové nebojuje proti teroristům, ale útočí na své lidi. "Je to masakr, který je jako takový potřeba označit," řekla. Apelovala také na zodpovědnost zemí jako je Írán a Rusko.

Témata:  Angela Merkelová uprchlíci EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy