Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová jmenuje do vlády svého kritika Spahna

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová se údajně rozhodla jmenovat do nově vznikající vlády jednoho ze svých nejvýznamnějších kritiků uvnitř Křesťanskodemokratické unie (CDU) Jense Spahna.

Sedmatřicetiletý politik se má stát ministrem zdravotnictví. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na německý list Bild am Sonntag.

Merkelová, jejíž konzervativní unie CDU/CSU se snaží vytvořit velkou koalici se sociální demokracií (SPD), by měla dnes oznámit jména šesti vládních ministrů za CDU.

Spahn, který doposud zastával funkci náměstka ministra financí, v minulosti ostře kritizoval vstřícnou migrační politiku Merkelové a je vnímán jako představitel pravého křídla strany.

List Bild am Sonntag s odvoláním na zdroje z CDU dále napsal, že Merkelová podle očekávání pověří vedením ministerstva hospodářství svého dlouholetého spojence Petera Altmaiera.

Témata:  Angela Merkelová Německo

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.