Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gorbačov má zákaz vstupu na Ukrajinu, kvůli podpoře ruské anexe Krymu

Ukrajinský lid
Ukrajinský lid
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Michail Gorbačov v minulosti několikrát veřejně podpořil ruskou anexi Krymu, nyní přišel trest. Ukrajina zakázala bývalému sovětskému prezidentovi na pět let vstup do země.

Gorbačov (85) Putinovu politiku podpořil už několikrát a mnoho ukrajinských poslanců opakovaně vyzvalo k bojkotu jeho osoby. Na tyto návrhy reagoval konstatováním, že na Ukrajinu nejezdí a jezdit nehodlá.

Mluvčí ukrajinské kontrarozvědky SBU Olena Hitljanská novinářům řekla, že rozhodnutí označit bývalého sovětského politika za nežádoucí osobu je motivováno "zájmy zajištění národní bezpečnosti".

Podle kyjevských médií byl impulsem Gorbačovův rozhovor pro britský list The Sunday Times z minulé neděle. "Jsem vždy pro svobodný projev vůle lidu a na Krymu chtěla většina znovusjednocení s Ruskem," řekl Gorbačov v rozhovoru. "Být na místě Vladimira Putina, postupoval bych stejně," dodal.

Témata:  Michail Gorbačov Krym Ukrajina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy