reklama

Loni epidemie cholery v této zemi zabila více než 2000 lidí. „Hlavní problém je v tom, že se blíží další období dešťů... Počet nakažených se většinou v tomto období zvyšuje, tak očekáváme, že se nemoc opět začne rychle šířit v dubnu a možná ještě v srpnu," dodal Salama. Většina Jemenců je závislá na potravinové pomoci a trpí hlady. Podle OSN potřebuje humanitární pomoc asi 22 milionů z 25 milionů Jemenců.

Jemen sužuje konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, které od března 2015 pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Válka si už vyžádala více než 10.000 lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit své domovy. Jemenské zdravotnictví bylo v konfliktu prakticky zničeno, stejně jako značná část infrastruktury.

Země se kromě cholery potýká i s epidemií záškrtu, což je onemocnění, kterým trpí spíše malé děti a kterému lze předcházet vakcinací. Salama nicméně uvedl, že až polovina nemocnic v Jemenu je mimo provoz. "Velmi se obáváme, že se posouváme z fáze selhávajícího zdravotnictví do fáze naprostého selhání, což by šíření infekčních onemocnění ještě zrychlilo," uvedl Salama. Dodal ale, že ačkoliv si cholera loni v zemi vyžádala na 2000 životů, úmrtnost v poměru k počtu nakažených byla relativně nízká, asi 0,2 či 0,3 procenta.

Cholera je vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ji bakterie přenášené znečištěnou vodou či potravou. Vnějšími příznaky jsou silné průjmy a často smrtelná dehydratace organismu.