Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tálibán dosáhl svého cíle? Afghánský prezident Ghaní nabídl příměří

Taliban, Afghánistán
Taliban, Afghánistán
Foto: www.amnesty.cz

Kábul - Afghánský prezident Ašraf Ghaní dnes nabídl Tálibánu příměří, propuštění vězňů a uznání islamistického hnutí za legitimní politickou skupinu. To by mohlo ukončit vleklé boje v Afghánistánu.

Ghaní návrh učinil na úvod mezinárodní konference, která má připravit mírové rozhovory mezi vládou v Kábulu a Tálibánem. Řekl také, že je připraven uvažovat o změně ústavy v rámci dohody s Tálibánem, který zatím přímé rozhovory s vládou odmítal. "Vláda nabízí Tálibánu mírová jednání bez jakýchkoli podmínek," uvedl Ghaní.

Agentura Reuters poznamenala, že nabídka znamená velkou změnu v Ghaního postoji, protože v minulosti o Tálibánu hovořil jako o "teroristech a povstalcích", i když nabízel mírová jednání s tou částí Tálibánu, která stojí o mír.

Ghaní se domnívá, že klima pro rozhovory by vytvořilo příměří a uznání Tálibánu za legitimní politickou skupinu. Tálibán by měl na oplátku uznat afghánskou vládu a respektovat stávající zákony. Jména propuštěných členů Tálibánu by podle prezidenta měla být vymazána z teroristických seznamů.

USA loni navýšily vojenskou pomoc Afghánistánu, zejména množstvím útoků na Tálibán, což mělo hnutí přitlačit k vyjednávacímu stolu. Podle armády byl Tálibán v této kampani citelně zasažen, avšak hnutí stále kontroluje značnou část Afghánistánu a útočí na afghánské bezpečnostní složky.

Témata:  Afghanistán Tálibán Ašraf Ghání

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy