reklama

Otázka, jak splnit všechny vládní sliby - odejít z celní unie, neobnovit na severoirské hranici kontroly a neoddělit Severní Irsko od zbytku Spojeného království - je jednou z nejožehavějších v brexitových rozhovorech.

Evropská komise má dnes zveřejnit první návrh právního textu budoucí smlouvy mezi unií a Británií o jejím odchodu ze společenství. Unie nyní předpokládá, že pokud britská strana nenabídne jiné řešení, s nímž by šlo pracovat, zůstane prakticky Severní Irsko na rozdíl od zbytku Británie součástí unijního jednotného trhu i celní unie.

"Otázka severoirské hranice je poměrně hojně politicky využívána ke snahám ponechat Británii v celní unii a v podstatě i v jednotném trhu, takže bychom ve skutečnosti Evropskou unii nemohli opustit," řekl dnes Johnson v rozhovoru pro SkyNews. Podle něj existují i "jiná, velmi dobrá" řešení pro to, aby mezi Irskem a Severním Irskem nevznikla takzvaná tvrdá hranice.

Johnson uvedl, že tato řešení by mohla být podobná systému poplatků v centrálním Londýně, kde kamery při vjezdu do oblasti zaznamenávají poznávací značky aut. Součástí hraničních kontrol jsou nicméně i prohlídky vnitřků vozidel, poznamenala v této souvislosti agentura Bloomberg. Irský premiér Leo Varadkar dnes označil Johnsonovy poznámky za "matoucí".

Podle britské konzervativní vlády by země po brexitu v případě setrvání v celní unii nemohla vyjednat vlastní obchodní dohody s rychle rostoucími ekonomikami, jako je Čína nebo Indie.