reklama

Rakousko podle Kurze projekt plynovodu Nord Stream 2 podporuje, protože bude přínosem pro Německo a mnoho dalších zemí. Je ale podle něj potřeba ještě propracovat mnoho detailů a také vyjasnit dopady projektu na další státy.

"Není to ani alternativa k ukrajinské trase. Pokud Ukrajina předloží ekonomicky opodstatněné podmínky využití svých plynovodů, nebudeme mít nic proti pokračování spolupráce s Ukrajinou. Otázka tkví jen v objemu," řekl Putin.

Agentura Interfax uvedla, že evropští politici, a to i ti, kteří jsou stoupenci projektu, za podmínku jeho realizace dříve označili zachování tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu. Plynovod schopný ročně přepravit až 55 miliard metrů krychlových plynu - tedy dvojnásobek proti plynovodu Nord Stream - má končit v rakouském Baumgartenu. Projekt má stát asi deset miliard eur (254 miliard Kč). Stavba má začít v dubnu a skončit koncem příštího roku.

Zablokovat stavbu se snaží Polsko. Premiér Mateusz Morawiecki před týdnem uvedl, že "Nord Stream 2 porušuje princip diverzifikace, který tvoří jádro energetické bezpečnosti Evropské unie". Varšava se obává, že se tak zvýší závislost Evropy na Rusku. Výhrady vyjádřily kromě Polska i Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Podle těchto zemí jde stavba proti zájmům EU a obsahuje riziko další destabilizace Ukrajiny.

Sama Ukrajina od Ruska poslední dva roky žádný plyn nekupovala v důsledku sporů s Moskvou, která v roce 2014 anektovala ukrajinský poloostrov Krym. Přes ukrajinské území nicméně prochází většina ruského plynu určeného pro evropské zákazníky. V minulosti měly spory mezi Moskvou a Kyjevem kolem dodávek plynu dopad i na tranzit této suroviny z Ruska do dalších evropských zemí. Ruské dodávky pokrývají více než třetinu spotřeby plynu v EU.