Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo povede velká koalice? AfD mluví o katastrofě, Merkelová slaví

AfD (Alternativa pro Německo)
AfD (Alternativa pro Německo)
Foto: Alternative für Deutschland AfD

Berlín - Německá sociální demokracie (SPD) v referendu odsouhlasila pokračování velké koalice s CDU/CDU. Kancléřka Angela Merkelová (CDU) to uvítala a těší se na další spolupráci. Opozice naproti tomu hovoří o katastrofě.

"Gratuluji SPD k tomuto jasnému výsledku a těším se na další spolupráci k prospěchu země," uvedla Merkelová. Sociální demokraté se pro pokračování dosavadní vlády vyslovili dvoutřetinovou většinou.

"Mám radost ze široké podpory členů SPD pro koaliční smlouvu. Je to dobré rozhodnutí pro Německo," napsala na twitteru generální tajemnice CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová, o níž se mluví jako o možné nástupkyni Merkelové.

Svou spokojenost neskrývají ani vedoucí představitelé sociální demokracie. "Jsem hrdý na sociálnědemokratickou stranu," uvedl na twitteru místopředseda Spolkového sněmu Thomas Oppermann‏.

Úplně jinak to vidí Alternativa pro Německo (AfD). "Katastrofa pro Německo!" napsala na svém twitteru a doplnila to obrázkem šrámy poznamenané kancléřky Merkelové. "Nejpozději v roce 2021, kdy se mají uskutečnit další volby, ale vládním stranám přijde účet," míní AfD.

"Promarněná šance. SPD se rozhodla proti vlastní obnově. My stojíme připraveni jako levicová alternativa," uvedl šéf opoziční Levice Bernd Riexinger. Generální tajemnice svobodných demokratů (FDP) Nicola Beerová zase podotkla, že sociální demokraté měli větší strach z nových voleb, než z dalšího oslabení uvnitř koalice vedené Merkelovou.

Témata:  Angela Merkelová Konzervativní unie CDU/CSU Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) AfD

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy