Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier navrhl Merkelovou na kancléřku

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes formálně navrhl Angelu Merkelovou (63) na kancléřku. Znovu povede velkou koalici CDU/CSU a SPD. Nová vláda podle ní musí začít brzy pracovat, protože ji čeká řada úkolů doma i na mezinárodní scéně.

Spolkový sněm by měl Merkelovou na post kancléřky již počtvrté za sebou zvolit 14. března. Volba, kterou umožnil kladný výsledek vnitrostranického referenda sociálních demokratů, by měla být bezproblémová, protože strany velké koalice ve Spolkovém sněmu disponují 399 mandáty z celkových 709.

"Je teď dobré a důležité, že za pár dnů začneme, protože naše koaliční smlouva je v podstatě knihou plnou zadání a úkolů, které musíme splnit," poznamenala dnes Merkelová.

V Evropě je podle ní potřeba silného hlasu Německa spolu s Francií a dalšími zeměmi, když jde o aktuální otázky obchodní politiky nebo řešení situace v Sýrii.

Merkelová už má jasno v tom, s kým z křesťanských demokratů se bude ve středu pravidelně setkávat na zasedáních vlády. O obsazení vládních postů dnes jedná sesterská Křesťanskosociální unie (CSU), která by do Berlína podle německých médií měla nově vyslat svého šéfa Horsta Seehofera jako ministra vnitra a dosavadního generálního tajemníka strany Andrease Scheuera jako ministra dopravy. Ministrem pro rozvojovou pomoc zůstane Gerd Müller.

Témata:  Angela Merkelová Frank-Walter Steinmeier Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy