Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Papui-Nové Guineji se opět třásla zem, zemětřesení už má 75 obětí

Zemětřesení, ilustrační fotografie
Zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto

Port Moresby - Odlehlou oblast Papuy-Nové Guineje opět zasáhlo silné zemětřesení. Oblast už minulý týden těžce poničily silné otřesy.

Bilance otřesů stoupla na 75 obětí, informovala agentura Reuters. Stoupají také obavy z možné kontaminace pitné vody, protože otřesy zničily mnoho vodních nádrží a do přírodních zdrojů vody se sesunula půda. Místní nemocnice už hlásí zvýšený počet pacientů s žaludečními problémy, ale zatím nebylo potvrzeno, zda jde o důsledek kontaminované vody.

Haven't heard much in news about 7.5 earthquake late Feb. in Papua New Guinea but @BishopMendi, who's a Capuchin Franciscan from U.S., posted some dramatic photos and account here. Red Cross says 67 dead--> https://t.co/OcUQAbig8e pic.twitter.com/y7UwIFJxoV

— Rhina Guidos (@CNS_Rhina) 5. března 2018

Nové otřesy dosáhly intenzity 6,7 stupně Richterovy škály a jejich ohnisko bylo 112 kilometrů jihozápadně od města Porgera v relativně malé hloubce 22,9 kilometru pod povrchem země. Poté byly zaznamenány další slabší následné otřesy.

Červený kříž uvedl, že po zemětřesení o síle 7,5 stupně z minulého pondělí zůstávají nadále tisíce lidí bez přístřeší, vody a potravin. Záchranné práce a dodávky humanitární pomoci komplikuje odlehlost postižených oblastí, a také špatné počasí. Mnoho silnic je poničených či zavalených sesuvy, řada mostů se zřítila.

"Postiženo zemětřesením bylo asi 143.000 lidí a 17.000 lidí přišlo o střechu nad hlavou, protože jejich domy byly zcela zničeny nebo částečně poškozeny," konstatoval Červený kříž.

Témata:  Papua Nová Guinea zemětřesení

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy