Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nálety Ruska i USA zabily loni v Sýrii i mnoho civilistů, varuje zpráva OSN

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek/Ženeva - Podle aktuální zprávy OSN se Rusko možná v Sýrii dopustilo válečného zločinu. Civilisté ale loni umírali i kvůli náletům koalice vedené Spojenými státy. Také Islámský stát (IS) i další povstalecké skupiny viní vyšetřovatelé z válečných zločinů, jako je zabíjení civilistů nebo jejich používání coby lidských štítů.

V pořadí již 15. zpráva komise se soustředí na šest měsíců od července do ledna. Zakládá se na informacích z dokumentů a satelitních snímků a také ze stovek rozhovorů s oběťmi a svědky útoků. Ty probíhaly v zahraničí nebo po internetu, protože Damašek nikdy nepovolil vyšetřovatelům vstup do země.

Koalici vedené USA komise vyčetla březnové nálety na školu poblíž Rakky. Tehdy zemřelo 150 lidí, tedy zhruba pětkrát více než uváděl Pentagon. Vyšetřovatelé OSN nenašli důkazy, že se ve škole skrývali členové teroristické organizace Islámský stát. Naopak tam přebývali vysídlení civilisté, což prý šlo snadno zjistit. Útok na školu je tak porušením mezinárodního humanitárního práva, míní komise.

Válečný zločin mohou prý představovat ruské nálety z 13. listopadu, které zasáhly tržiště ve městě Atárib západně od Halabu (Aleppa). V jejich důsledku zemřelo v této rebely ovládané oblasti nejméně 84 osob, včetně šesti žen a pěti dětí.

"Dostupné informace ukazují, že údery provedl ruský letoun, který používal neřízené zbraně, včetně výbušných," citovala ze zprávy agentura AFP. Vyšetřovatelé Moskvu nepodezírají, že na civilisty útočila záměrně. Tvrdí ale, že nasazení nerozlišujících zbraní v civilisty zalidněné oblasti může být samo o sobě válečným zločinem.

Témata:  Sýrie válečné zločiny ruské angažmá v Sýrii OSN (Organizace spojených národů) U.S. ARMY

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy