Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

CDU/CSU a SPD podepsaly koaliční smlouvu, Merkelová bude znovu zvolena kancléřkou

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: www.wikipedia.org

Berlín - Zástupci konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) dnes v Berlíně podepsali koaliční smlouvu. Angelu Merkelovou (63) do čela vlády počtvrté v řadě zvolí Spolkový sněm ve středu. Ve stejný den složí přísahu i ministři.

Svůj podpis pod trojici exemplářů koaliční smlouvy, kterou strany dojednaly 7. února, dnes vedle předsedkyně CDU Merkelové připojili také šéfové CSU a SPD Horst Seehofer a Olaf Scholz, generální tajemníci trojice stran i předsedové jejich poslaneckých frakcí.

"Tato smlouva přináší zcela konkrétní zlepšení pro lidi," vyjádřila své přesvědčení Merkelová, která zdůraznila chystané změny v rodinné politice, školství nebo pečovatelství. "Jsem toho názoru, že to je koaliční smlouva pro obyčejné lidi," podotkl v podobném duchu Seehofer. "Myslím si, že je dobré, že skončí dlouhé období nejistoty," poznamenal Scholz.

Vytváření vlády se protáhlo i proto, že Merkelová po zářijových volbách usilovala o vznik dosud nevyzkoušené koalice se svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými. Po listopadovém krachu jednání se ale znovu obrátila na SPD.

Velká koalice, která do roku 2005, kdy se Merkelová stala kancléřkou, na spolkové úrovni vnikla jen jednou, se tak stává zcela běžnou součástí německého politického systému. Někteří odborníci i politici mají ale obavu z toho, že dlouhodobá vládní spolupráce dvou nejsilnějších uskupení může vést k posilování okrajových stran jako je protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), která je už v současném parlamentu třetí nejsilnější.

Témata:  Angela Merkelová Německo Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy