Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na vyšetřování útoku na Skripala se podílí i Centrum ve Vyškově

Sergej Skripal
Sergej Skripal
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Na zjišťování toho, kdo a čím útočil ve Velké Británii na bývalého ruského agenta v britských službách Sergeje Skripala a jeho dceru, se podílejí i čeští dobrovolníci. Do vyšetřování se totiž zapojilo Centrum ochrany proti zbraním hromadného ničení ve Vyškově.

Uvedla to dnes večer Česká televize (ČT). Centrum vypracovalo primární analýzu pro ostatní členy NATO, velení aliance v Bruselu ji centrum předložilo ve středu.

Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška jde o víceméně automatický postup. "Pokud se v členské zemi NATO někde stane událost a je tam podezření na chemický nebo jakýkoli jiný útok, tak toto centrum má za úkol zpracovat analýzu a poslat ji do ústředí," řekl

Zřizovatelem vyškovského Centra ochrany proti zbraním hromadného ničení je NATO. Centrum bylo vytvořeno v roce 2007, do přímé ochrany ČR a ostatních členských zemí Severoatlantické aliance se zapojilo v roce 2016.

Podle serveru týdeníku Respekt se analýza týká toho, jaká látka mohla být při útoku použita a jak mohla být použita. „Než dostaneme autorizaci, není o tom možné informovat. Jde o tajnou zprávu," cituje týdeník jednoho ze zaměstnanců vyškovského centra. Očekává se, že zpráva by mohla být výhledově odtajněna.

Skripal a jeho dcera byli počátkem března nalezeni v bezvědomí na lavičce v anglickém Salisbury. Skončili ve vážném stavu v nemocnici a spolu s nimi i britský policista, který se k nim dostal jako první. Británie je přesvědčena, že byli obětí útoku nervově paralytickou látkou, za kterým stálo Rusko. Británii v tom dnes podpořily Spojené státy, Francie a Německo. Západní země zároveň vyzvaly Moskvu, aby poskytla informace o látce Novičok, která byla údajně při otravě použita. Rusko jakoukoli vinu odmítá.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Sergej Skripal

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy