reklama

Vymezil se tak vůči tvrzení, které kdysi zaznělo z úst někdejšího německé prezidenta Christiana Wulffa a před třemi lety jej zopakovala i kancléřka Angela Merkelová. Muslimové žijící v Německu podle Seehofera, předsedy konzervativní Křesťanskosociální unie (CSU), ale "samozřejmě" k Německu patří.

"Islám k Německu nepatří. Německo je formováno křesťanstvím. K tomu patří volné neděle, církevní svátky a rituály jako Velikonoce, Letnice a Vánoce," uvedl nový ministr, jehož úřad se nově jmenuje "ministerstvo vnitra, výstavby a vlasti".

"Muslimové, kteří u nás žijí, ale samozřejmě k Německu patří," zdůraznil v rozhovoru Seehofer. Neznamená to podle něj ale, že se Němci "z falešné ohleduplnosti" vzdají tradic typických pro svou zemi.

Tvrzení, že islám patří k Německu, poprvé zaznělo před osmi lety z úst tehdejšího spolkového prezidenta Christiana Wulffa. Věta vyvolala značnou debatu a v roce 2015 ji zopakovala i kancléřka Merkelová. "Je zjevné, že islám už bezpochyby patří k Německu," řekla u příležitosti muslimského svátku ramadán. Z řad její konzervativní strany, Křesťanskodemokratické unie (CDU), se už tehdy ozvaly nesouhlasné hlasy. Patřil k nim například vlivný poslanec a předseda parlamentní frakce CDU/CSU Volker Kauder.