reklama

Se situací nejprve v pondělí seznámí své evropské kolegy na pravidelné schůzce britský ministr zahraničí Boris Johnson, ve čtvrtek se věc dostane na jednání šéfů států a vlád, kteří se do Bruselu sjíždějí na březnový summit EU.

"Summit bude důležitý moment, kde se dají očekávat nějaké závěry," řekl dnes novinářům vysoce postavený britský diplomat. Ohledně konkrétní podoby unijní reakce nad rámec politických vyjádření podpory ale spekulovat nechtěl s tím, že Londýn i unie teď hledají odpovídající postup. "Existuje vějíř možností, které zvažujeme," uvedl pouze.

Bez odpovědi nyní nechal britský diplomat otázku, zda mezi zvažovanými možnostmi je i žádost Británie o aktivaci článku 42. lisabonské smlouvy. Ten předpokládá, že ostatní státy EU poskytnou veškerou pomoc a podporu členské zemi, která se stala na svém území terčem ozbrojeného napadení. Článek byl zatím aktivován jednou, po teroristických útocích ve Francii na podzim roku 2015.

Od unijních zemí, unie jako takové i dalších mezinárodních institucí se dostalo Británii jednoznačné podpory poté, co byl na počátku měsíce v jihoanglickém Salisbury nervovou látkou vojenského typu otráven někdejší dvojitý agent Sergej Skripal, jeho dcera a následně i zasahující policista.