Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co všechno okopírovali Číňané? O hračkách víme, tyhle věci byste ale nečekali

Čínská armáda, ilustrační foto
Čínská armáda, ilustrační foto
Foto: China Military

Peking – Čínská armáda má dnes pověst jedné z nejmocnějších ozbrojených sil světa. Mimo jiné proto, že v uplynulých desetiletích prošla řadou modernizací. Moderní technologie ale v případě Číňanů nebyly získány výzkumem, nýbrž šlo velmi často o průmyslové krádeže. O věci informuje web National Interest.

Během 60. let panovalo mezi Čínou a SSSR značné napětí. Proto proběhlo několik jednání, na kterých se země pokoušely usmířit. Sověti během nich například poskytli Číňanům plány na legendární stíhačku Mig–21. Usmíření sice neproběhlo, Číňané ale plány bohatě využili a na jejich základě zkonstruovali letoun J-7 (v exportní verzi známý jako F-7).

Jednalo se o téměř identickou kopii slavného Migu. Pikantní je, že oba letouny spolu dokonce na přímo soutěžily v řadě výběrových řízení, jež byla vypsána letectvy mnoha států. Když se v 70. letech Čína sblížila s USA, prodali dokonce Číňané několik F-7 přímo Američanům. Ti je používali pro výcvik, během nějž tato letadla simulovala sovětské Migy.

V 90. letech potřeboval přebujelý ruský zbrojní průmysl zoufale nová odbytiště. Obrátil se proto na Čínu, která naopak sháněla moderní letadla. Rusové tak začali Číňanům dodávat moderní bojové letouny Su-27 Flanker.

Ruští zbrojaři si představovali, že obchod proběhne za standardních licenčních podmínek, Číňané je ale vyvedli z omylu téměř okamžitě. Záhy totiž začali stroje upravovat a různě modifikovat, což odporovalo dohodám. Vyprodukovali dokonce vlastní verzi Su-27, která mohla přistávat na letadlových lodích. Znechucení Rusové ze spolupráce brzy vycouvali.

Ani Američané nezůstali ušetřeni čínským praktikám. Americká armáda po zkušenostech z Vietnamu investovala v 80. letech značné prostředky do vývoje přístrojů pro noční vidění, které by vojáků umožnily být mnohem efektivnější v nočních bojích. Projekt se vydařil a Američané disponovali pokročilými zařízeními pro noční boj. To ovšem přilákalo pozornost Číňanů a ti za pomoci lstí, úplatků a krádeží americké systémy okopírovali.

Témata:  Čínská lidová osvobozenecká armáda MiG-21 armáda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy