reklama

Brazilské úřady už koncem ledna zahájily masivní očkování proti této chorobě, a to v nejpostiženějších státech Rio de Janeiro, Sao Paulo a Bahía, kde naplánovaly očkovat asi 24 milionů lidí. Podle ministra zdravotnictví musejí lékaři do příští roku očkovat dalších 77,5 milionu lidí, aby vakcínu získali všichni Brazilci.

Podle kritiků vláda proti epidemii dříve zakročila nedostatečně, což umožnilo rozšíření onemocnění i do velkých měst jako Sao Paulo. Snahy o očkování pacientů podle americké listu The New York Times zdravotníkům navíc ztěžují falešné zprávy o vakcinaci.

Brazilské centrum pro kontrolu a prevenci nemocí vydalo nedávno varovnou zprávu pro návštěvníky Brazílie, v níž turisty vyzvalo, aby se před cestou do největší latinskoamerické země nechali proti žluté zimnici očkovat.

Žlutá zimnice je virové horečnaté onemocnění. Prvotními příznaky, které se objeví po třech až šesti dnech, jsou vysoká horečka, zimnice, únavu, bolesti hlavy a zad, nechutenství a zvracení. Pacient má zarudlé spojivky a kůži. Ve druhém období horečka klesne a část postižených se uzdraví. Asi pětina nemocných se ale dostane do dalšího stadia, kdy se příznaky vrátí a přidá se k nim žloutenka a krvácení, následně selhávají orgány.