Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová: Rozhodnutí přijmout běžence bylo správné, krize se nesmí opakovat

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Staronová německá kancléřka Angela Merkelová dnes řekla, že rozhodnutí přijmout běžence bylo správné, podobná krizová situace se ale v budoucnu již nesmí opakovat. Před zákonodárci hovořila také o Turecku a zákazu dieselových motorů.

Merkelová ve Spolkovém sněmu uvedla, že z humanitárních důvodů byla pomoc Evropy uprchlíkům nezbytná, nechce ale, aby se migrační krize z roku 2015 opakovala. Evropská unie podle ní musí lépe střežit své hranice a rozhodně vystupovat proti islámským radikálům.

Kancléřka přislíbila, že Německo se bude v Evropské unii zasazovat o úspěch unijních programů především v Africe, které mají podobných krizím předcházet. Dodala také, že příslušné unijní fondy nesmí být podfinancované.

Merkelová v další části projevu odsoudila tureckou vojenskou intervenci v Sýrii proti kurdským milicím YPG. "Přes všechny oprávněné bezpečnostní zájmy Turecka je nepřijatelné to, co se v (syrském) Afrínu děje, kde jsou tisíce a tisíce civilistů pronásledovány, kde civilisté umírají a odkud musejí uprchnout," řekla kancléřka. Agentura DPA poznamenala, že Merkelová vojenský zásah kritizovala takto otevřeně vůbec poprvé.

Merkelová odmítá plošný zákaz naftových motorů v autech, uznává ale, že otázku emisí z takovýchto agregátů je nutné vyřešit.

Omezit, případně zcela zakázat vjezd aut s naftovými motory připravuje několik německých měst. Cestu k takovémuto zákazu, který se bude týkat především starších dieselů, otevřel koncem února Spolkový správní soud v Lipsku, který rozhodl, že města mají kvůli ochraně ovzduší možnost učinit takovéto opatření. Zmíněné zákazy by se ale mohly týkat i vozů splňující emisní normu Euro 6, tedy takových, které mohly začít jezdit po 1. září 2014. Předpokládá se, že by to vyvolalo řadu soudních pří.

Témata:  Angela Merkelová Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy