Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exprezidenta Sarkozyho po výslechů propustili na svobodu

Sarkozy, Nicolas
Sarkozy, Nicolas
Foto: France24.com

Paříž - Francouzská policie dnes propustila po dvoudenním výslechu bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho, který je podezřelý z nezákonného financování své předvolební kampaně v roce 2007.

Vyšetřující soudci mají v brzké době rozhodnout, zda ho obviní a postaví před soud.

Policie Sarkozyho kvůli financování kampaně, na kterou údajně přispěl později svržený libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, zadržela v úterý. Po mnohahodinovém výslechu mu dovolila odjet kolem půlnoci přespat domů. Ráno kolem osmé se pak exprezident vrátil k dalšímu vyslýchání. Šlo o mimořádný postup, který ale podle televize BFM francouzské zákony připouštějí.

Ani Sarkozy, který stál v čele Francie v letech 2007 až 2012, ani jeho právníci se veřejně nevyjádřili k poslednímu vývoji ve vyšetřování, jež začalo před pěti lety. Třiašedesátiletý Sarkozy dříve odmítal obvinění jako "groteskní" a jako "manipulaci".

Vyšetřování se týká financování Sarkozyho kampaně před prezidentskými volbami v roce 2007, které politik vyhrál. Exprezident, jemuž hrozí žaloba za nedovolené použití peněz ze zahraničí a za nenahlášení přesných výdajů na volební kampaň, vždy popíral, že pochybil.

Témata:  Nicolas Sarkozy Francie

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy