Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Financoval Sarkozyho kampaň Kaddáfí? Pomluvy! Hmotné důkazy nejsou, tvrdí exprezident

Sarkozy, Nicolas
Sarkozy, Nicolas
Foto: France24.com

Paříž - Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy řekl, že obvinění z nezákonného financování předvolební kampaně byla vznesená bez jakéhokoli hmotného důkazu a celá kauza je pokusem Libyjců pomstít se za francouzské bombardování Libye v roce 2011.

Sarkozy čelí v kauze peněz od Kaddáfího předběžnému obvinění a je pod soudním dohledem. Le Figaro dnes zveřejnil údajný přepis jeho řeči.

"Jsem obviněn bez jakéhokoli hmotného důkazu na základě prohlášení (někdejšího libyjského diktátora) pana Kaddáfího, jeho syna, jeho synovce, jeho bratrance, jeho mluvčího, jeho bývalého premiéra a prohlášení pana Takieddinea, o němž je potvrzené, že vícekrát bral peníze od libyjského státu," citoval list Sarkozyho.

Kvůli svědectví francouzsko-libanonského podnikatele Ziada Takieddinea vyšetřování libyjské stopy ve financování Sarkozyho kampaně v roce 2013 začalo. Muž tvrdí, že v letech 2006 a 2007 předal Sarkozymu tři kufry s bankovkami o celkové hodnotě pěti milionů eur (dnes 127 milionů korun) na kampaň před volbami v roce 2007. Peníze prý pocházely přímo od Kaddáfího.

Sarkozy u soudu řekl, že podnikatel tvrzení o setkáních nijak nedoložil a lhal také o jiných aspektech případu. Ten podle exprezidenta začal kvůli přijetí Kaddáfího oponentů v Elysejském paláci 11. března 2011. "V tomto momentě, a ne dříve, tato kampaň křivých obvinění začala," řekl Sarkozy, přičemž zdůraznil, že to byl on, kdo u OSN získal podporu pro bombardování jednotek Kaddáfího režimu.

"Od 11. března 2011 prožívám peklo těchto pomluv," uvedl v řeči Sarkozy. Dodal, že aféra kolem peněz z Libye jej stála i volební vítězství v roce 2012, kdy neobhájil prezidentský post po prohře s Françoisem Hollandem o tři procenta hlasů.

Témata:  Nicolas Sarkozy Francie Libye

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy