Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Islám patří k Německu?" Před kanceláří Merkelové někdo umístil hřbitovní svíčky

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Před kancelář německé kancléřky Angely Merkelové v jejím volebním obvodě ve Stralsundu někdo v noci na dnešek položil 14 hřbitovních svíček, růže a fotografie mladých žen, které se staly oběťmi násilných činů většinou přisuzovaných přistěhovalcům.

Na chodník někdo patrně křídou napsal: "Islám patří k Německu?". Čtyři svíčky byly opatřeny nápisem Identitární hnutí, k němuž se hlásí krajně pravicová a rasistická uskupení.

Fotografie byla opatřena jmény Maria, Keira, Mia a Mireille. Dívky a mladé ženy těchto jmen se v poslední době staly oběťmi násilných činů, z nichž jsou viněni mimo jiné uprchlíci.

Patnáctiletá Mia byla v prosinci ubodána v západoněmeckém Kandelu. Podezřelým je její bývalý přítel, uprchlík z Afghánistánu. Čtrnáctiletá Keira byla počátkem tohoto měsíce zabita v Berlíně, K činu se v tomto případě přiznal její 15letý německý spolužák. Na začátku března byla na severu Německa ubodána také 17letá Mireille a podezřelým je její přítel, 18letý žadatel o azyl z Afghánistánu.

Devatenáctiletá studentka Maria se stala obětí brutálního znásilnění a vraždy v roce 2015. Afghánský uprchlík za to dostal ve čtvrtek od soudu ve Freiburgu na jihozápadě Německa doživotní trest.

Policie předměty před poslaneckou kanceláří Merkelové zabavila. "Zabavili jsme je, abychom zjistili jejich původ," řekla policejní mluvčí. Svíčky byly zajištěny i kvůli otevřenému ohni. Pokud jde o nápis na chodníku, policie prý zjišťuje, zda byl opravdu zhotoven křídou. Pokud by šlo o sprejovou barvu, vyšetřovala by poškození cizí věci.

Témata:  Angela Merkelová Německo Islám

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy