Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teror na jihu Francie: Tajné služby útočníka sledovaly. Lidé se před střelbou schovali do chladírny

Policie Francie
Policie Francie
Foto: Police Nationale

Paříž - Francouzské úřady v letech 2016 a 2017 zaznamenaly u útočníka, který dnes zabil tři lidi, že se zradikalizoval. Nic ale nenaznačovalo, že by představoval bezprostřední hrozbu, oznámil dnes prokurátor věnující se případům terorismu ve Francii François Molins.

Pětadvacetiletý Radouane Lakdim byl kvůli svým sklonům k islámskému radikalismu a k vazbám na místní salafistické hnutí, tedy hnutí islámských fundamentalistů, zařazen na seznam sledovaných osob úřady už v roce 2014. V roce 2011 a 2015 byl trestán za méně závažné kriminální činy.

Intenzivněji ho sledovaly tajné služby v roce 2016 a 2017. Neodhalily ale žádné varovné signály možného přechodu k teroristickému činu, sdělil Molins na tiskové konferenci. 

Policie pokračuje ve vyšetřování případu. Zejména se snaží zjistit, odkud pochází zbraň, kterou měl pachatel k dispozici, a také okolnosti, za jakých si ji pořídil. Pátrá se rovněž po jeho případných dalších komplicích. Zadržena byla i družka, která s pachatelem sdílela domácnost.

Média také přinášejí svědectví lidí, kteří se v době řádění Lakdima nacházeli v supermarketu ve městě Trèbes. Popisují například, jak se uchýlili do chladícího prostoru, stejně jako účastníci masakru v pařížském obchodě s košer potravinami v lednu 2015.

Bývalý policista Christian Guibbert byl na nákupu se svojí ženou a její sestrou, když se po obchodě začala rozléhat střelba. "Šel jsem se podívat, co se děje. Byl tam muž na zemi a jedna velmi vzrušená osoba se střelnou zbraní v jedné ruce a s nožem ve druhé, která křičela 'Alláhu akbar!'," popsal televizi BFM TV.

Muž členy své rodiny a další zákazníky nahnal do studeného skladu, kontaktoval úřady a nakonec se mu podařilo utéct. "V jednu chvíli mě uviděl (útočník) a vyběhl po mně s nožem, asi protože mu došly náboje. Pak jsem se ohlédl a už tam nebyl a já jsme vyběhl únikovým východem," popsal.

Zaměstnanec supermarketu François řekl agentuře Reuters, že ve zmatku po prvních výstřelech se skoro s pachatelem Lakdimem srazil a slyšel jej říkat něco o Islámském státě. Dal se na útěk a následně pomohl vyvést z obchodu asi 20 lidí zadním východem.

Zákazník André Bivent byl ve skupince, která se schovala do chladící místnosti. Šestasedmdesátiletý muž v ní strávil asi půl hodiny, než s dalšími rukojmími utekl přes sklad v zadní části supermarketu. 

Témata:  střelba v Trèbes (23.3.2018) policie Francie Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy