reklama

Pětadvacetiletý Radouane Lakdim byl kvůli svým sklonům k islámskému radikalismu a k vazbám na místní salafistické hnutí, tedy hnutí islámských fundamentalistů, zařazen na seznam sledovaných osob úřady už v roce 2014. V roce 2011 a 2015 byl trestán za méně závažné kriminální činy.

Intenzivněji ho sledovaly tajné služby v roce 2016 a 2017. Neodhalily ale žádné varovné signály možného přechodu k teroristickému činu, sdělil Molins na tiskové konferenci. 

Policie pokračuje ve vyšetřování případu. Zejména se snaží zjistit, odkud pochází zbraň, kterou měl pachatel k dispozici, a také okolnosti, za jakých si ji pořídil. Pátrá se rovněž po jeho případných dalších komplicích. Zadržena byla i družka, která s pachatelem sdílela domácnost.

Média také přinášejí svědectví lidí, kteří se v době řádění Lakdima nacházeli v supermarketu ve městě Trèbes. Popisují například, jak se uchýlili do chladícího prostoru, stejně jako účastníci masakru v pařížském obchodě s košer potravinami v lednu 2015.

Bývalý policista Christian Guibbert byl na nákupu se svojí ženou a její sestrou, když se po obchodě začala rozléhat střelba. "Šel jsem se podívat, co se děje. Byl tam muž na zemi a jedna velmi vzrušená osoba se střelnou zbraní v jedné ruce a s nožem ve druhé, která křičela 'Alláhu akbar!'," popsal televizi BFM TV.

Muž členy své rodiny a další zákazníky nahnal do studeného skladu, kontaktoval úřady a nakonec se mu podařilo utéct. "V jednu chvíli mě uviděl (útočník) a vyběhl po mně s nožem, asi protože mu došly náboje. Pak jsem se ohlédl a už tam nebyl a já jsme vyběhl únikovým východem," popsal.

Zaměstnanec supermarketu François řekl agentuře Reuters, že ve zmatku po prvních výstřelech se skoro s pachatelem Lakdimem srazil a slyšel jej říkat něco o Islámském státě. Dal se na útěk a následně pomohl vyvést z obchodu asi 20 lidí zadním východem.

Zákazník André Bivent byl ve skupince, která se schovala do chladící místnosti. Šestasedmdesátiletý muž v ní strávil asi půl hodiny, než s dalšími rukojmími utekl přes sklad v zadní části supermarketu.