Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osmnáctiletá družka teroristy z Trèbes byla na seznamu radikálů, sledovala ji rozvědka

Francouzská policie
Francouzská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Francouzské úřady prodloužily vazbu partnerce a příteli pachatele pátečního teroristického útoku, který ve městech Carcassonne a Trèbes zabil čtyři lidi a dalších 15 zranil. 18letá dívka figurovala na seznamu podezřelých radikálů a sledovala ji rozvědka, uvedla dnes agentura AFP.

Útočník marockého původu Radouane Lakdim, který se hlásil k Islámskému státu, zahynul při zásahu policie.

Žádal propuštění Salaha Abdeslama, jediného přeživšího podezřelého z atentátů v Paříži v listopadu 2015 se 130 oběťmi. Lakdim byl delikvent známý kvůli drobným zločinům a jako drogový dealer. Nebyl považován za nebezpečného islamistu, ale byl pod dohledem. Policie ho měla ve svých registrech od roku 2014 kvůli stykům se salafisty, tedy islámskými fundamentalisty. Vyšetřovatelé se nyní soustředí mimo jiné na to, jak mohl útočník získat zbraň a jak je možné, že se radikalizoval.

Lakdimovu družku zadržela policie již v pátek, v noci na sobotu zatkla ještě 17letého mladíka, který byl přítelem Lakdima.

Lakdim v pátek nejprve v Carcassonne ukradl automobil, těžce zranil řidiče a usmrtil dalšího pasažéra. Následně střílel na skupinu policistů a poté se vydal do nedalekého Trèbes, kde v supermarketu držel několik rukojmí. Většině lidí se podařilo uniknout, útočníka policie po několika hodinách zastřelila.

Témata:  střelba v Trèbes (23.3.2018) Francie terorismus policie Francie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy