reklama

Tři lidé při útoku zemřeli a celkem 16 jich bylo zraněno, přičemž dva lidé jsou stále v kritickém stavu, napsala agentura AFP. Macron řekl, že jedním z dvojice je policejní "hrdina", který se nechal vyměnit za poslední ženu drženou jako rukojmí v supermarketu v Trèbes.

Jednotky před obchodem o něco později uslyšely přes policistův telefon střelbu a dovnitř vtrhlo komando, které útočníka zastřelilo. Při zásahu byl zraněn i další člen bezpečnostních složek.

"Náš stát se stal terčem islamistického teroristického útoku," řekl prezident po schůzce s ministrem vnitra Gérardem Collombem. "Vyzývám naše francouzské spoluobčany, aby si i nadále uvědomovali hrozbu terorismu, ale aby měli také na paměti sílu a odolnost, kterou náš národ prokázal pokaždé, když na něj zaútočili," dodal Macron.

Vyšetřování se podle Collomba bude nyní soustředit na zodpovězení několika klíčových otázek, například kdy byl 26letý pachatel Redouane Lakdim radikalizován a jak se dostal ke zbrani. Také bude prověřeno možné napojení na teroristickou síť Islámský stát, která se k odpovědnosti za útok přihlásila.