Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask ve Francii: Politik schvaloval smrt četníka-hrdiny, skončil ve vazbě

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzský poslanec za krajní levici Stéphane Poussier byl zatčen poté, co na twitteru vyjádřil potěšení nad zabitím četníka při teroristickém útoku. Hrozí mu až sedm let vězení a pokuta 100 tisíc eur (asi 2,5 milionu Kč).

"Poussier je ve vazbě od neděle 11:30, protože v sobotních vyjádřeních na twitteru schvaloval teroristické útoky," potvrdil prokurátor David Pamart.

Poussier loni kandidoval do parlamentu za krajně levicové uskupení Nepodrobená Francie, které vytvořil neúspěšný prezidentský kandidát Jean-Luc Mélenchon.

V sobotu po zprávě o úmrtí četníka, kterého smrtelně zranil islamista poté, co se četník Arnaud Beltrame nechal vyměnit za jednu z rukojmích v supermarketu ve městě Trèbes na jihozápadě Francie, politik napsal, že každé škobrtnutí četníků spojuje se zabitím svého kamaráda, ekologického aktivisty Rémiho Fraisse granátem, který hodil četník při demonstraci proti stavbě přehrady v říjnu 2014. A že četníkova smrt znamená, že prezident Emmanuel Macron má o jednoho voliče méně.

Poussierovo vyjádření vyvolalo pobouření, politikův účet na twitteru byl vymazán, poznamenala BBC. Nepodrobená Francie vyloučila Poussiera ze svých řad a jeho vyjádření označila za "ostudná a ubohá".

Témata:  střelba v Trèbes (23.3.2018) Francie terorismus

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy