Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrští povstalci v Ghútě vyjednávají s Asadem

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Damašek - Poslední skupina rebelů bojující ve východní Ghútě stále vyjednává se syrskou vládou o příměří. S odkazem na sdělení skupiny Džajš al-Islám (Armáda islámu) o tom dnes informovala agentura Reuters.

Tvrzení rebelů je v rozporu s dřívějším prohlášením spojence Damašku, Ruska, že tato skupina stejně jako další povstalci souhlasila s evakuací z enklávy.

Všechny ostatní skupiny rebelů ve východní Ghútě uzavřely se syrskou vládou dohodu o evakuaci. Syrský prezident Bašár Asad se tak blíží k jednomu ze zásadních vítězství v boji proti povstalcům za více než rok.

Východní Ghúta se ocitla v obležení vládních jednotek na jaře 2013 krátce poté, co ji ovládli povstalci. V katastrofálních podmínkách tam žilo na 400.000 lidí. Podle exilové organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) při vojenských akcích od 18. února zahynulo nejméně 1600 civilistů. Nyní oblast již z 90 procent opět ovládla syrská vládní vojska.

Džajš al-Islám stále kontroluje Dúmu, což je největší město východní Ghúty. "Rozhovory pokračují a dosud se nepodařilo uzavřít konečnou dohodu," uvedl mluvčí skupiny Hamza Bírkdár na sociálních sítích. Představitel ruské armády dříve dnes uvedl, že Džajš al-Islám je připravena se v Ghútě vzdát. Bírkdár tvrzení označil za lež.

SOHR uvedla, že syrská armáda dnes Dúmu ostřelovala a bojovníci Dajš al-Islám se na jedné z front u Dúmy s vládními vojsky střetli.

Témata:  Sýrie Syrská krize Bašár Asad

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy