Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak ukončit boje? Macron se nabídl jako prostředník mezi Tureckem a syrskými Kurdy

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Francouzský prezident Emmanuel Macron se ve čtvrtek setkal v Paříži s delegací syrských Kurdů. Posléze vydal Elysejský palác prohlášení, podle kterého se Francie nabídla jako zprostředkovatel rozhovorů mezi Tureckem a arabsko-kurdskou koalicí Syrských demokratických sil (SDF).

Macron jednal s členy syrské kurdské milice YPG, která je nejvíce zastoupenou skupinou v koalici SDF. Představitel Kurdů Chálid Aissa, který dlouhodobě žije v Paříži, uvedl, že Macron přislíbil SDF, že do syrského města Manbidž vyšle francouzské vojáky. Ti mají koalici pomoci v boji proti Islámskému státu (IS) a zároveň odradit Turecko od vojenských manévrů u Manbidže.

Toto stotisícové město před současnou občanskou válkou obývali Arabové i Kurdové a Čerkesové vyznávající sunnitský islám. V roce 2014 město a oblast kolem něj ovládl IS, po osvobození v roce 2016 se tam začalo vracet obyvatelstvo, které předtím uprchlo před boji. Město Manbidž se pak stalo součástí jednoho z autonomních regionů, které Kurdové vyhlásili na severu Sýrie. V oblasti Manbidže jsou přítomni američtí vojáci, kteří odtud podporují kurdské milice YPG.

Turecko 20. ledna zahájilo vojenskou operaci v nedaleké severosyrské oblasti Afrín proti YPG, kterou považuje za teroristickou skupinu napojenou na tureckou Stranu kurdských pracujících (PKK). Nakonec se Turecku podařilo město Afrín dobýt. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) zahynuly stovky civilistů a desetitisíce lidí byly nuceny opustit své domovy. Turecko, které je součástí NATO, se proto stalo terčem kritiky řady evropských zemí, zejména Francie.

Ve čtvrtek večer prošlo centrem Prahy na protest proti tureckému útoku na Afrín asi 200 lidí.

Témata:  Kurdové Turecko Sýrie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy