Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protesty v Pásmu Gazy? Jde o provokací Hamásu, tvrdí Izrael

Válka v Gaze
Válka v Gaze
Foto: News.xinhuanet.com

Jeruzalém - Páteční masové protesty na hranicích Pásma Gazy byly podle dnešního prohlášení Izraele cílenou provokací Hamásu a aktem terorismu. Na místech, kudy ještě v pátek proudily desítky tisíc demonstrantů, je dnes klid.

Během protestů na území Pásma Gazy zabila izraelská armáda 16 Palestinců, přes 1400 dalších lidí bylo zraněno.

"To, co jsme včera viděli, byl organizovaný akt terorismu," sdělil dnes mluvčí izraelské armády Ronen Manelis. Podle něj se nedá mluvit o tom, že by v Pásmu Gazy proběhl poklidný protest, mnoho Palestinců se chovalo násilně a útočilo na izraelské vojáky kameny a zapálenými předměty.

"Izraelští vojáci stříleli pouze na ty účastníky demonstrace, kteří se násilností dopouštěli," uvedl Manelis. List Haarec ale informoval o nahrávce, z níž je patrné, že izraelští vojáci střelili do zad 18letého mladíka, který běžel směrem od hraničních zátarasů a nikoho v tu chvíli neohrožoval. Palestinec zemřel.

Mluvčí izraelské armády novinářům sdělil, že "Izrael nedovolí masivní porušení hraničních zátarasů směrem do izraelského území". Pokud budou násilnosti pokračovat, zasáhnou vojáci proti teroristickým organizacím i na dalších místech v Gaze.

Palestinské protesty organizuje několik skupin z Pásma Gazy. Cílem akce, naplánované až do poloviny května, je návrat Palestinců na nyní izraelská území.

Témata:  Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Izrael Izraelská armáda

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy