reklama

Brožura s názvem „Informace pro ty, kteří jsou v manželství s dítětem", která byla publikována švédskou radou pro zdraví a přistěhovalectví, měla poskytnout poradenství nově příchozím přistěhovalcům, kteří mohou být v manželství s nezletilými osobami. Materiál jim například radil, že je „nevhodné" žít s jejich manželkou.

Švédský politik Hanif Bali brožuru okomentoval na facebooku. Zdůraznil, že neuvádí důsledky porušení zákona. Dodal, že mnoho zemí, ze kterých přistěhovalci pocházejí, nemají tak laxní zákony týkající se dětského manželství. „V případech zveřejněných médii figurují syrští občané, dokonce i bratranci a sestřenice. Čtrnáctileté dívky byly oplodněny jejich 'manželi',“ řekl. „V Sýrii je za to trest devět let věznění a těžké práce," připomněl.

Švédská rada pro zdraví a přistěhovalectví později brožuru stáhla a vydala na svých internetových stránkách prohlášení, v němž bylo uvedeno, že důvodem pro stažení byly „bouřlivé reakce".

„Švédsko neumožňuje, aby se někdo mladší 18 let v této zemi oženil či vdal. Podle současných právních předpisů je však hlavní pravidlo, že manželství je platné podle práva země, ve které je uzavřeno. Pak musí být uznáno podle občanského práva i ve Švédsku. Vláda v současné době připravuje novou legislativu,“ uvedl Pär Ödman, hlavní právní zástupce Národní rady zdravotnictví.

Začátkem týdne švédský parlament hlasoval o zákazu všech dětských sňatků a odmítl je do budoucna uznávat – a to i navzdory protestům vládních stran, které v zákazu učinit několik výjimek.

Problém dětských manželství od roku 2015 vzrostl v důsledku masivního přílivu přistěhovalců z Blízkého východu a Afriky. V roce 2016 oznámilo Norské ředitelství pro děti, mládež a rodinné záležitosti (Bufdir), že do země přijíždějí dětské nevěsty, která mají dokonce pouhých 11 let.