Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V keňské rezervaci uctili památku Sudána, posledního samce severního bílého nosorožce

Vlajka Keni
Vlajka Keni
Foto: Pixabay

Nairobi - V keňské rezervaci Ol Pejeta uctili památku posledního samce severního bílého nosorožce Sudána. Patřil zoo ve Dvoře Králové nad Labem. Minulý týden musel být utracen kvůli zhoršení zdravotního stavu.

Sudána, kterému bylo zhruba 45 let, bude v keňské rezervaci připomínat pomníček. "Sudánovi, poslednímu samci severního bílého nosorožce, jsme vzdali patřičný hold a uctili jeho život a dílo jako vyslance pro záchranu nosorožců," napsala v sobotu na facebooku rezervace Ol Pejeta.

Ceremonie se podle ní zúčastnilo několik zástupců keňských úřadů, ale i pracovníci rezervace včetně strážců, kteří Sudána střežili. "Odvedl jsi svou práci, abys upozornil na kritickou situaci nosorožců na celém světě; nyní je to břímě na nás, abychom zajistili, že populace nosorožců bude na naší planetě opět na vzestupu," napsala rovněž rezervace v příspěvku na facebooku.

Na světě zbývají již jen dvě samice severního bílého nosorožce, které rovněž žijí v keňské rezervaci Ol Pejeta. Jde o Sudánovu dceru Najin a její dceru Fatu. Obě patří zoo ve Dvoře Králové, která je do Keni i se Sudánem a dalším samcem Sunim s cílem záchrany druhu odvezla v roce 2009. Suni uhynul o pět let později.

Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) žilo ještě v roce 1960 na Zemi přes 2300 kusů severního poddruhu bílého neboli tuponosého nosorožce. O dvacet let později, v roce 1980, žilo kvůli útokům pytláků už jen 15 zvířat. Naopak nosorožec jižní bílý je příkladem úspěšného snažení ochránců přírody. Asi před sto lety těchto zvířat zbývalo jen několik desítek, nyní je jich zhruba 20.000.

Témata:  nosorožci Keňa zvířata

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy