Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za vše může Gülen? Turecko nařídilo zatýkání kvůli vraždě ruského velvyslance

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - V souvislosti s vraždou ruského velvyslance Andreje Karlova, která se stala v prosinci 2016, vydalo dnes Turecko zatykače na osm lidí včetně duchovního Fethulláha Gülena. Prý spáchání činu nařídili.

K vydání zatykačů došlo jen den před začátkem dvoudenní návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v Turecku.

Turecký policista Mevlüt Mert Altintaş zastřelil Karlova na vernisáži v ankarské galerii. Během činu dal najevo, že se jedná o pomstu za severosyrské město Halab (Aleppo), které bylo předtím terčem bombardování především ruského letectva. Policie vraha krátce po útoku zabila.

Podle tureckého listu Habertürk úřady rozhodly o zadržení osmi osob, neboť podle nich vraždu ruského diplomata nařídily. Zatykač byl vydán i na Gülena, kterého Ankara dlouhodobě obviňuje ze zosnování předloňského pokusu o vojenský převrat. Gülen, který žije ve Spojených státech, obvinění odmítá a tvrdí, že puč zinscenoval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve snaze upevnit si moc v zemi.

Agentura Reuters upozornila, že Altintaşovo chování v době vraždy naznačuje, že byl příznivcem radikální formy islámu. Hnutí Gülena přitom hlásá toleranci a mezináboženský dialog.

Témata:  Turecko Rusko Fethullah Gülen

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy