Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kim je ochoten vrátit se k šestistranným rozhovorům, píše japonský list

Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Tokio - Dle informací japonského listu Nikkei řekl vůdce KLDR Kim Čong-un čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, že je ochotný vrátit se k šestistranným rozhovorům o jaderném programu a raketových testech své země.

Po měsících ochlazení v severokorejsko-čínských vztazích Kim Čong-un minulý týden tajně navštívil Čínu. A podle řady zdrojů spojených jak s Čínou, tak Severní Koreou, na které se odvolává list Nikkei, řekl Kim Si Ťin-pchingovi, že souhlasí s obnovením šestistranných rozhovorů, které se naposledy konaly v roce 2009.

KLDR tehdy označila rozhovory, na nichž se nedosáhlo žádného většího pokroku, za mrtvé kvůli "americké agresi". Rozhovorů se krom obou korejských států účastnily USA, Rusko, Japonsko a Čína.

Podle zmíněných zdrojů by mohl Kim tlumočit svou ochotu k obnovení rozhovorů americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, s nímž se má sejít na summitu letos v květnu. Zdaleka ovšem není jasné, zda to znamená, že budou šestistranné rozhovory skutečně obnoveny. Čínští oficiální činitelé tuto informaci zatím nijak nekomentovali.

Témata:  Si Ťin-pching 1 Severní Korea jaderné zbraně Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy