Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tálibán se chce pomstít za nálet na islámskou školu

Taliban, Afghánistán
Taliban, Afghánistán
Foto: www.amnesty.cz

Kábul - Tálibán dnes přísahal, že se pomstí za pondělní nálet afghánské armády na islámskou školu na severovýchodě země. Zabito či zraněno při něm bylo přes 100 lidí, převážně dětí.

Terčem náletu byla podle vlády schůzka velitelů ve výcvikovém táboře Tálibánu v provincii Kunduz nedaleko hranic s Tádžikistánem. Nálože ovšem dopadly na náboženskou školu, kde se v té době konala ceremonie předávání absolventských diplomů a sešly se na ní stovky dětí a jejich příbuzných. Zabito bylo nejméně 59 lidí a dalších 57 utrpělo zranění. 

Ověřit pravdivost informací je složité, protože oblast je pod kontrolou Tálibánu. Ten tvrdí, že na místě žádní jeho lidé nebyli a že mrtvých a zraněných bylo celkem 150.

OSN v pondělí označila incident za "znepokojivý" a na twitteru uvedla, že zahájila vyšetřování. Na místo byl vyslán tým asistenční mise OSN v Afghánistánu (UNAMA).

Témata:  Afghanistán Tálibán

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy