Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO překročilo "červenou čáru". Rozmisťuje na našich hranicích vojáky, tvrdí Rusko

NATO
NATO
Foto: NATO

Moskva – Severoatlantická aliance překročila hranici a „neoprávněně" rozmisťuje vojáky na ruském prahu. Tvrdí to stálý zástupce Ruska při NATO Alexandr Gruško. Dodal, že globální bezpečnost nemůže být zajištěna bez účasti Ruska.

Vztahy mezi sousedními státy a Ruskem se nikdy nevyvinuly do „vojenských rozměrů". A to ani navzdory napjatým vztahům s některými z nich – a to včetně pobaltských států, upozornil Gruško. Situace se však nyní změnila kvůli vojenskému bloku, řekl ruský zástupce při NATO na úterním setkání Valdajského klubu.

„Nyní tu kvůli NATO máme vojenský rozměr, byla to jejich volba, překročili červenou čáru,“ cituje Gruškova slova ruský server RT. Zatímco Západ se prý snažil izolovat Rusko a podporovat protiruskou hysterii, jediná věc, která tím trpí, je mezinárodní bezpečnost.

„NATO ani Evropská unie nemohou vytvořit izolované bezpečné útočiště," uvedl diplomat a dodal, že všechny takové pokusy jsou odsouzeny k neúspěchu. Vytvoření pevných bezpečnostních systémů nemůže bez Ruska uspět, tvrdí.

Situace na hranicích Ruska připomíná „systémy studené války", které měly být již pohřbeny, protože se ukázaly jako neúčinné, řekl Gruško. Pokud se však aliance otočí k Rusku zády, poškodí jedině svou vlastní bezpečnost. „Pokud nechtějí dialog, pak nebude. Na tango jsou potřeba dva, jak víte. Bude to vědomá volba aliance,“ dodal ruský diplomat.

Valdajský klub je analytické fórum oficiálně zaměřené na aktuální otázky mezinárodní politiky, ekonomiky a bezpečnosti ve světě, podle zpravodajského serveru NEWSru.com však ve skutečnosti původně založené s hlavním cílem zlepšit image Ruska v zahraničí.

Slova Gruškova přichází poté, co nejvyšší představitelé tří pobaltských zemí oznámili, že chtějí požádat amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby do regionu poslal více vojáků a posílil protivzdušnou obranu východního křídla Severoatlantické aliance.

Podle vysokého litevského představitele, který si nepřál být jmenován, chtějí zástupci Pobaltí žádat Spojené státy o častější vysílání baterií protiraketových střel Patriot na vojenská cvičení do Pobaltí. Chtějí se také stát součástí aliančního protiraketového štítu v Evropě.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Rusko Ruská armáda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy