Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejhorší chemické útoky na světě? Umíraly při nich tisíce lidí

Oběti chemického úteko v Sýrii. Údajně vraždila Asadová armáda smrtelným sarinem.
Oběti chemického úteko v Sýrii. Údajně vraždila Asadová armáda smrtelným sarinem.
Foto: Reprofoto ČT

Damašek/Praha - Prakticky od zahájení války v Sýrii v březnu 2011 je z užití chemických zbraní viněna jak vláda prezidenta Bašára Asada, tak četné povstalecké skupiny včetně radikálního Islámského státu (IS). Damašek i povstalci to ovšem odmítají.

Příklady použití chemických zbraní ve válce v Sýrii (syrské město Dúmá, které je pod kontrolou radikálů, se údajně v sobotu stalo terčem chemického útoku vládních sil, při němž zahynula více než čtyřicítka lidí):

23. července 2012 - Syrská vláda poprvé přiznala vlastnictví chemických a biologických zbraní.

19. března 2013 - Vláda a opozice se vzájemně obviňovaly z údajného použití chemické munice při raketovém útoku na město Chán Asal v provincii Halab na severu země, při kterém zahynulo 26 lidí. Opoziční síly popíraly, že by chemické zbraně vůbec měly k dispozici, vláda poukazovala na své dřívější ujištění, že nepoužije chemické zbraně proti vlastním lidem.

21. srpna 2013 - Útok chemickými zbraněmi v oblasti Ghúta jihovýchodně od Damašku (podle opozice zahynulo až 1700 lidí). Útok ohlásila opozice, vláda to však popřela a odpovědnost za útok připsaly povstalcům. Podle USA provedla útok syrská vláda, podle Ruska nikoli.

31. října 2013 - Sýrie zničila provozy na výrobu chemických zbraní.

2. srpna 2016 - Podle rebelů v provincii Idlib nedaleko místa, kde byl sestřelen ruský vrtulník, byly shozeny kontejnery s jedovatým plynem. Podle exilové Syrské národní rady (SNC) byl za tímto útokem prezident Asad. Mluvčí civilní obrany rebelů řekl, že plyn, pravděpodobně chlor, zasáhl ve městě Sarákib 33 lidí, většinou ženy a děti.

- Odborníci OSN uvedli, že existuje dostatek informací pro tvrzení, že helikoptéry syrských jednotek shodily zařízení, které 21. dubna 2014 uvolnilo toxické látky v obci Talmanis a 16. března 2015 v obci Sarmín. Obě se nacházejí v provincii Idlib na severozápadě Sýrie. V obou případech byl použit chlor. Podle expertů z devíti údajných chemických útoků tři spáchala vláda a jeden IS - v Halabu 21. srpna 2015.

13. února 2017 - Organizace Human Rights Watch (HRW) zveřejnila zprávu, podle níž vládní vrtulníky v bojích o město Halab (Aleppo) na severu Sýrie v roce 2016 shazovaly na obytné čtvrti barely s chlorem. HRW uvedla, že vycházela z rozhovorů se svědky a z analýzy videoklipů a fotografií.

28. února 2017 - Rusko a Čína v Radě bezpečnosti OSN vetovaly sankce vůči syrskému režimu kvůli údajnému použití chemických zbraní.

4. dubna 2017 - Při náletu na vesnici Chán Šajchún v syrské provincii Idlib zemřelo nejméně 87 lidí včetně 28 dětí a 20 žen. Podle exilové organizace ochránců lidských práv i řady západních zemí šlo o letouny vlády prezidenta Asada, které použily toxický plyn. Oběti byly zasaženy sarinem, což potvrdila v červnu 2017 OSN. Damašek ale popřel, že by útok spáchala jeho armáda. Jednalo se o nejhorší použití chemických zbraní v syrské občanské válce od útoku v Ghútě v srpnu 2013.

6. února 2018 - OSN začala vyšetřovat další případy možných chemických útoků v Sýrii. Podle informací, které získala mezinárodní vyšetřovací komise OSN, byly při útocích v Dúmě ve východní Ghútě v lednu 2018 a v Sarákibu v provincii Idlib v únoru 2018 použity bomby obsahující chlor. Při útocích bylo dohromady zraněno asi třicet lidí.

7. dubna 2018 - Syrské město Dúmá, které je pod kontrolou radikálů, se údajně stalo terčem chemického útoku vládních sil. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že útoky na Dúmu si vyžádaly životy 80 lidí a z nich polovina se udusila po zasažení chemikálií. Záchranáři z organizace Bílé přilby uvedli, že v domech a krytech se udusily celé rodiny. Podle ní je obětí víc než 40. Syrská státní média popřela, že by vládní vojska použila chemické zbraně, vinu syrské armády popřelo i spojenecké Rusko.

Témata:  chemické zbraně Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy