Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Autoritářský prezident Alijev obhájil svůj mandát

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Baku - V dnešních prezidentských volbách v Ázerbájdžánu podle očekávání vede s velkým náskokem vede stávající prezident Ilham Alijev. Autoritářský vůdce je u moci už 15 let a v dnešních předčasných volbách se uchází o čtvrtý mandát hlavy státu.

Podle odhadu volebních výsledků, ohlášeného agenturou ELS po uzavření volebních místností, pro šéfa státu hlasovalo 82,71 procenta voličů. Podle jiného odhadu, agentury Opinion way, Alijev získal dokonce 86,53 hlasů. Z osmi kandidátů byl jednoznačný favorit.

O vítězství stávajícího prezidenta nikdo nepochybuje. Hlavní opoziční strany volby bojkotují, protože podmínky pro uskutečnění demokratických voleb v zemi podle nich neexistují. Navíc obviňují úřady z falšování výsledků.

Opozice rovněž kritizovala překvapivé a nijak nevysvětlené únorové rozhodnutí prezidenta Alijeva volby o šest měsíců uspíšit; konat se původně měly až v říjnu. Podle prezidentových odpůrců šlo o manévr s cílem zkrátit předvolební kampaň a zabránit opozici, aby podnikla kroky k zabránění volebních podvodů.

Alijev do úřadu nastoupil v roce 2003 po svém zesnulém otci. Bývalý důstojník obávané sovětské tajné policie KGB Hejdar Alijev se držel v Ázerbájdžánu u moci dlouhá léta.

Témata:  Ilham Alijev Ázerbájdžán volby

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy