Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová bude dál jednat se spojenci o reakci na Dúmu, shodla se vláda

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová by měla dál jednat se Spojenými státy a Francií o koordinované reakci na údajný chemický útok v syrské Dúmě. Podle úřadu Mayové se na tom shodla britská vláda na svém mimořádném zasedání.

Podle vlády je také "velmi pravděpodobné", že za útokem na Dúmu stál režim syrského prezidenta Bašára Asada. O tom, zda se Británie zúčastní zvažovaného úderu na Sýrii v reakci na útok v Dúmě, se komuniké nezmiňuje.

Kabinet došel k závěru, že je potřeba podniknout kroky, které uleví válkou sužovaným obyvatelům Sýrie a odradí syrský režim od dalšího použití chemických zbraní.

Americký prezident Donald Trump dnes uvedl, že rozhodnutí o vojenském zásahu proti Sýrii padne brzy. Jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron zase oznámil, že se o postupu v Sýrii rozhodne, až přijde vhodný čas.

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja dnes vyzval Spojené státy a jejich spojence, aby se zdrželi vojenské akce v Sýrii kvůli údajnému chemickému útoku na tamní město Dúmá. Dodal, že prioritou je nyní vyhnout se nebezpečí vypuknutí války.

Na dotaz, zda tím myslí konflikt mezi USA a Ruskem, podle agentury Reuters odpověděl, že "bohužel nelze vyloučit žádnou možnost".

Témata:  Sýrie Velká Británie USA Theresa Mayová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy