Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další změna, experti z OCPW nakonec do Dúmy nesmí

Chemické zbraně
Chemické zbraně
Foto: Pixabay

Damašek - Experti mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) se zřejmě do syrského města Dúmá nedostanou ani dnes, důvodem je údajná úterní přestřelka. S odkazem na nejmenovaný zdroj z OSN v Sýrii o tom informovala agentura Reuters. Dúmá se 7. dubna stala terčem údajného chemického útoku, který si vyžádal přes 40 životů a který opoziční síly a Západ připisují syrské vládě. Damašek stejně jako jeho spojenec Moskva obvinění z útoku odmítají. Vyšetřovatelé z OPCW do Sýrie dorazili již o víkendu, dosud se ale do Dúmy nedostali.

V úterý do města přijel přípravný tým, ale nikoli experti, kteří jsou pověřeni vyšetřením útoku, uvedl v rozhovoru pro Reuters nejmenovaný zdroj z OSN. Agentura Reuters krátce nato s odkazem na zdroje napojené na bezpečnostní tým OSN uvedla, že v Dúmě se v úterý střílelo a příjezd expertů z OPCW byl proto opět odložen. Okolnosti střelby jsou podle zdrojů stále nejasné.

V noci na sobotu podnikly Spojené státy, Británie a Francie koordinovaný vojenský úder na syrské cíle, které podle západních zemí sloužily ke zpracovávání a dalšímu skladování chemických zbraní. Nikdo při náletech nezemřel.

Zda byly chemické zbraně opravdu použity, by měla vyšetřit OPCW. Její představitelé jsou v Sýrii od soboty a do Dúmy měli přijet už v pondělí. Moskva nicméně tehdy uvedla, že vyšetřování bylo odloženo mimo jiné kvůli bezpečnostní situaci. Spojené státy v této souvislosti vyslovily obavu, že Rusko chce vyšetřování v Dúmě zmařit, podobně se vyjádřily také Británie a Francie.

Syrský zástupce při světové organizaci Bašár Džaafarí v úterý oznámil, že do Dúmy odjel bezpečnostní tým OSN a že OPCW čeká na jeho pokyn, aby do města vyslala své experty.

Témata:  chemické zbraně Sýrie Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy