Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruským úřadům se nelíbí populární sociální síť, Telegram ale zatím odolává

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Moskva - Navzdory masivním zákrokům ruské internetové cenzury se ani po třech dnech nepodařilo zablokovat provoz ruské komunikační sítě Telegram, kterou moskevský soud obvinil z porušování zákona.

Vyplývá to z informací dnešního ruského tisku. Podstatná část sítě zůstává dál v provozu, i když dozorová agentura Roskomnadzor podle listu Vedomosti vede proti telegramu válku s použitím "kobercového bombardování".

Příčinou dramatického konfliktu je rozhodnutí zakladatele a šéfa společnosti Telegram Pavla Durova nepředat státu navzdory soudnímu příkazu šifrovací klíč umožňující proniknout do zakódované komunikace uživatelů. Telegram, který má na 200 milionů uživatelů, má být podle soudního rozhodnutí v Rusku nedostupný, dokud požadavky úřadů na rozšifrování zpráv uživatelů nesplní. Durov ale takové požadavky označuje za protiústavní.

Značnou část ruského internetu od počátku týdne ovládl chaos. Telegram se snaží obejít soudní rozhodnutí o zablokování služby zajištěním alternativního provozu s pomocí serverů firem Google, Amazon a Apple. Když se Roskomnadzor rozhodl zakročit i proti nim a zablokovat až 20 milionů internetových adres, začaly se objevovat informace o rozsáhlých výpadcích služeb, které se sporem nijak nesouvisejí.

Podle agentury Interfax jsou takových služeb už stovky a jejich majitelé státu hrozí žalobou. Výpadky hlásí taxislužby ruských velkoměst, servery obsluhující online hry a výukové programy, dealeři automobilek, služby rozvozu potravin nebo internetové obchody.

Roskomnadzor podle petrohradského serveru Fontanka dokonce omylem zablokoval i několik vlastních adres, hlavní stránka dozorové agentury je navíc druhým dnem nedostupná kvůli hackerským útokům. Přístupnými se podle rozhlasové stanice Echo Moskvy naopak staly dosud úředně zablokované weby s pornografií nebo údajným extremistickým obsahem, mimo jiné webové stránky šachisty a opozičníka Garryho Kasparova nebo server čečenských separatistů Kavkaz-centr.

Telegram podle ruských médií mezitím vzkvétá, od začátku pokusů o zablokování se údajně počet jeho ruských uživatelů zvýšil o více než čtvrt milionu. Správci internetových sítí zručně využívají všech možností odporu od operativních změn IP adres po změny protokolů virtuálních privátních sítí VPN. Metody, jak obejít blokování Roskomnadzoru, jsou podle ruských odborných médií nespočetné.

"Bezprecedentní válka státu s komunitní sítí udivuje nejen rozsahem blokování, ale i škodolibostí nemalé části uživatelů nadšených samotným faktem zatím sice krátkodobého, ale úspěšného odporu proti silové akci státu," napsaly dnes v komentáři Vedomosti. "I kdyby se podařilo fungování telegramu zkomplikovat, uživatelé získají zkušenost systémového obcházení státem zavedených limitů a přesvědčení, že stát je zranitelný. A to je nebezpečné dokonce i v zemi, kde je možné sociální sítě porazit," uvedl list.

Témata:  Rusko cenzura sociální sítě

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.