reklama

Řada europoslanců vyzvala Zuckerberga, aby se přišel zodpovídat i do EP, když už kauzu vysvětloval v americkém Kongresu. Chtějí, aby jim šéf Facebooku mimo jiné vysvětlil, jak chce zabránit úniku osobních údajů uživatelů jeho sítě a jejich zneužití ke komerčním účelům.

Facebook dostala do problémů zpráva, podle níž společnost Cambridge Analytica neoprávněně získala informace o desítkách milionů uživatelů sociální sítě Facebook a využila je mimo jiné při vývoji softwarových nástrojů pro volební kampaň v USA. Zuckerberg přiznal, že firma pochybila. Omluvil se uživatelům a slíbil zvýšit kontrolu přístupu internetových vývojářských firem k uživatelským datům.

Mnozí europoslanci ocenili novou unijní legislativu, Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), která má začít platit 25. května. Komisařka pro ochranu spotřebitelů Věra Jourová na plenárním zasedání ve Štrasburku uvedla, že mnohé země "hledí na tuto legislativu s inspirací".

Naopak například německý europoslance Axel Voss si nedělá iluze. Podle něj budou podobné skandály pokračovat, i když GDPR vstoupí v platnost. "Nemůžeme měnit legislativu pokaždé, když ji někdo poruší," přidal se polský europoslance Dobromir Sośnierz. Dodal, že sice nevěří tomu, že Facebook dobře spravuje jeho údaje, nevěří prý ale ani evropské byrokracii. "Pokud se mi něco nelíbí na sociálních sítích, vždycky se z nich můžu odhlásit," řekl polský europoslanec.