Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Arménii pokračují protesty proti premiérovi Sargsjanovi

Serž Sargsjan na návštěvě České republiky
Serž Sargsjan na návštěvě České republiky
Foto: president.am

Jerevan - Tisíce demonstrantů se i ve čtvrtek večer sešly v centru Jerevanu, aby protestovaly proti tomu, že se novým premiérem stal Serž Sargsjan, který nedávno skončil v prezidentském úřadu. Hlavou státu byl dvě funkční období, tedy deset let, a podle ústavy proto znovu kandidovat nemohl. Nový prezident Armen Sarkisjan vyzval kvůli trvajícím demonstracím k dialogu.

Arménský parlament tento týden v úterý umožnil, aby se Sargsjan stal předsedou vlády a udržel se tímto způsobem u moci. Poslanci tak hlasovali, navzdory tomu, že opozice několik týdnů pořádala protesty proti realizaci tohoto záměru.

"Jsem si jistý, že jediným řešením je dialog a vzájemný respekt," uvedl podle agentury Reuters Sarkisjan v dnešním prohlášení k vývoji událostí. "Jako vedoucí představitel země vyzývám strany k dialogu s cílem najít nejlepší řešení nynější situace," dodal.

Centrem Jerevanu i dnes pochodovaly tisíce stoupenců opozice mávajících státními vlajkami a provolávajících: "Vzmužte se a řekněte Seržovi 'ne'." I dnes při protestu zablokovali vstupy do vládních budov. Na hlavním náměstí se potom ve večerních hodinách shromáždilo kolem 15.000 demonstrantů.

Média se přímo nezmiňují o nějakých střetech s policií a možných zraněných osobách. Podle Reuters bylo ale více než 120 přívrženců opozice zadrženo.

Na základě revize ústavy, schválené v referendu v roce 2015, drží nyní většinu moci v rukou premiér, zatímco prezident se stává spíše formálním představitelem země. Opozice 63letého Sargsjana obviňuje, že tyto úpravy základního zákona prosadil, aby si udržel moc.

Sarkisjana, který je spojencem Sargsjana, zvolil minulý týden hlavou státu parlament. Sargsjan v březnu, kdy byl ještě prezidentem, prohlásil, že se stane předsedou vlády, aby nový prezident mohl využít jeho zkušenosti.

Témata:  Arménie Serž Sargsjan

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy