reklama

Prohlášení, které vydal Tálibán, je reakcí na výzvu afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního z minulého týdne, který znovu nabídl tomuto povstaleckému hnutí, aby vedlo s vládou mírové rozhovory a zapojilo se do říjnových voleb jako "politická strana".

Tálibán Ghaního návrh vzápětí odmítl. "Afghánistán je stále okupován tisícovkami zahraničních vojáků a všechna hlavní politická a vojenská rozhodnutí jsou přijímána okupanty," konstatovalo hnutí. "Naší prioritou je osvobodit zemi a národ od okupantů a obnovit právo na svobodnou volbu vůdců země," dodal Tálibán.

Afghánské úřady 14. dubna zahájily registraci voličů pro několikrát odložené volby poslanců parlamentu a představitelů provinčních rad. Během dvou měsíců chtějí zaregistrovat 14 milionů mužů a žen v 7300 volebních střediscích.

Podle nezávislé volební komise bude první fáze registrace probíhat téměř měsíc v provinčních metropolích a poté začne druhá fáze registrace v okresních centrech a dalších městech.

Po prezidentských volbách z roku 2014, které byly provázeny řadou neregulérností a podvodů, se všichni voliči musejí registrovat znovu a dostanou nové voličské identifikační průkazy, napsal web Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL).

Parlamentní volby se v Afghánistánu měly konat již v roce 2015, byly ale opakovaně odkládány kvůli špatné bezpečnostní situaci v zemi a sporům kolem volební reformy. Prezident Ghaní nicméně slíbil, že se hlasování uskuteční před prezidentskými volbami plánovanými na příští rok.

Počátkem tohoto měsíce afghánská nezávislá volební komise stanovila termín parlamentních voleb, které rozhodnou o obsazení 249 parlamentních míst, na 20. října.

Podle nezávislé organizace Fórum pro svobodné a spravedlivé volby v Afghánistánu je ze 7300 volebních středisek 948 v oblastech, které jsou "mimo kontrolu vlády".

Afghánský ministr vnitra Vajs Ahmad Barmak o víkendu prohlásil, že zajištění bezpečnosti v registračních centrech a ve volebních střediscích je pro afghánské bezpečnostní složky prioritou. "Některé volební místnosti se nacházejí v oblastech, kde jsou vysoké bezpečnostní hrozby. Pro tyto oblasti máme zvláštní plány," dodal.