Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rohingové prchají z Barmy, do Indonésie připlouvají na lodi

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Jakarta - K indonéskému pobřeží dnes připlula loď se 76 uprchlíky z řad barmského menšinového muslimského etnika Rohingů. Rohingové prchají před pronásledováním z barmského Arakanského státu; od loňského srpna jich kvůli tažení barmských bezpečnostních sil odtud odešlo na 700.000. Většina zamířila do sousedního Bangladéše. Organizace pro lidská práva varují také před nárůstem nebezpečných cest rohingských migrantů po moři do dalších zemí, jako je Thajsko, Malajsie či Indonésie.

Dřevěné plavidlo se 76 rohingskými běženci přistálo na severu Indonésie v provincii Aceh. Na lodi bylo také osm dětí a 25 žen. Uprchlíci jevili známky únavy a dehydratace, uvedly indonéské úřady.

"Přistáli v našem přístavu dobrovolně. Uvědomili jsme o tom imigrační úřad a policii," prohlásil místní představitel Muzakkar A. Gani.

Tento měsíc již indonéští rybáři zachránili nejméně pět Rohingů u břehů ostrova Sumatra a média informovala, že dalších pět jich zemřelo na moři. Malajsie zachytila na začátku dubna loď s 56 rohingskými uprchlíky.

Barmské úřady Rohingy neuznávají jako etnikum a hovoří o nich jako o nelegálních přistěhovalcích z Bangladéše. V zemi čelí Rohingové dlouhodobě perzekuci, je jim upíráno občanství a základní lidská práva. Poté co rohingští povstalci loni v srpnu zaútočili na řadu stanovišť barmské policie, armáda zahájila proti příslušníkům této menšiny tažení.

Rohingští migranti v Bangladéši popsali, jak barmští vojáci a policisté při operacích vraždili a znásilňovali civilisty a vypalovali rohingské vesnice. OSN označila razie proti Rohingům již dříve za etnickou čistku. Barma tvrdí, že její ozbrojené síly vedou legitimní kampaň proti muslimským "teroristům".

Desetitisíce Rohingů předtím prchaly z Barmy přes Andamanské moře do Thajska, Malajsie a Indonésie, když v roce 2012 vypukly v Arakanském státě střety mezi místními buddhisty a muslimskými Rohingy. Exodus vyvrcholil v roce 2015, kdy po moři uprchlo na 25.000 lidí. Mnozí se při cestách na chatrných, přeplněných lodích utopili.

Indonésie, země s největší muslimskou populací na světě, obvykle žadatele o azyl, kteří připlují na lodi, přijímá. Mají ale omezená práva a často skončí na mnoho let v uprchlických táborech a detenčních centrech, píše agentura AP.

Témata:  Indonésie uprchlíci Barma Rohingové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.