reklama

Yildirim reagoval na čtvrteční rozhodnutí řeckého nejvyššího soudu, který schválil propuštění z vazby jednoho z osmi tureckých vojáků, již prchli za hranice krátce po nezdařeném puči proti prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi v létě 2016 a požádali v Řecku o azyl.

"To, co dělá Řecko, poškozuje naše přátelství," řekl dnes podle listu Hürriyet premiér novinářům. Atény posledními kroky dávají najevo, že "ochraňují členy FETÖ, kteří se aktivně podíleli na pokusu o převrat", prohlásil Yildirim, který použil zkratku používanou tureckými úřady pro skupinu lidí spojenou s Gülenem. Ankara ji označuje za teroristickou organizaci.

Propuštěný turecký voják je jedním z osmi členů posádky vrtulníku, kteří byli obviněni z přímé účasti na pučistické akci. Všichni prchli do Řecka, kde požádali o azyl. Ten jim byl nejprve udělen, ale po odvolání řecké vlády jim soud azyl odňal. Nejvyšší soud o něm bude rozhodovat začátkem května. Do té doby má propuštěný voják omezen pohyb po Řecku a musí se denně hlásit úřadům. Podle některých médií by měl soud brzy propustit i další vojáky.

Ankara požaduje vydání celé osmičky a postup řecké justice ji popudil. Podle dnešního prohlášení tureckého ministerstva zahraničí dávají Atény najevo, že "ochraňují osnovatele puče".

Turecké úřady po neúspěšném pokusu části armády o převrat zesílily pronásledování údajných příznivců hnutí Gülena, který žije v USA a jehož vydání Ankara zatím neúspěšně požaduje. Za více než půldruhého roku bylo v souvislosti s pokusem o převrat propuštěno ze zaměstnání či suspendováno na 160.000 lidí, včetně soudců, policistů či učitelů, z toho přes 50.000 osob skončilo za mřížemi.