Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KSČM? Hlásají revoluci, ale u svých voličů hnojí políčko nostalgie po předešlém režimu, píší na Slovensku

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Bratislava - Komunistická strana (KSČM) v Česku dostala v loňských volbách nejméně hlasů od svého vzniku, ale paradoxně je od sametové revoluce nejblíže k moci, napsal dnes slovenský list Sme v reakci na vznikající menšinovou vládu hnutí ANO premiéra Andreje Babiše a ČSSD podporovanou právě komunisty.

Čeští komunisté podle deníku nejsou nebezpečnou stranou z padesátých let, nejsou to ani nadšenci z poválečného období, kteří věřili, že jen Sovětský svaz může přinést osvobození od nacistů. Současné komunisty list označil za komunisty normalizace.

"Navenek hlásají revoluci, u svých voličů hnojí políčko nostalgie po předešlém režimu, kdy sice neměli svobodu, ale měli pseudojistoty, nadbíhají Rusku, Sýrii či Severní Koreji. Uvnitř ovšem jejich revoluční nadšení vyprchalo a jde jim o udržení moci. Přizpůsobí se, protože udrží teplé místo v parlamentu, nyní se možná dostanou i ke státním funkcím," napsal Sme. Dodal, že komunisté najednou netrvají na odchodu země z NATO ani z EU.

Podle listu komunisté v moderní historii českého parlamentarismu sehrávali úlohu strany, s níž nikdo sice do vlády nepočítal, ale čas od času bylo možné se s nimi dohodnout. List dodal, že komunisté jako strana hlásící se k diktatuře by měla být rozpuštěna, a když už se dostala do parlamentu, slušní politici by s ní neměli jednat.

"Od Babiše se slušnost nečeká, ten jde po moci a zapomněl na vlastní ujištění před rokem, že na komunistech vládu nepostaví," poznamenal deník. Za smutnou označil skutečnost, že pro nejstarší demokratickou stranu Česka, ČSSD, je problémem stíhaný premiér, ale již nikoliv podpora obdivovatelů diktatury.

Témata:  KSČM Slovensko noviny a tisk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy